75 50 29 00

Trægulv har altid været en favorit til virksomheder såvel som private hjem. Et trægulv har en lun overflade samt en isolerende effekt, som gør, at gulvet aldrig føles koldt. Derudover giver trægulve et æstetisk og naturligt udtryk. Derfor vil et trægulv aldrig gå af mode – trægulvet er altså en stensikker klassiker.

Et trægulv er tidsløst og modstandsdygtigt. Men det kræver den helt rette pleje og vedligeholdelse for at fremstå flot de næste mange år. Derfor har vi samlet nogle råd til vedligehold og vask af dit trægulv.

Almindelig pleje og rengøring

Har du et lakeret gulv, bør du vaske det med natursæbe. Hvorimod et ubehandlet gulv skal vaskes med sæbespåner. Det skyldes, at et lakeret gulv ikke behøver nær så meget pleje som et ubehandlet gulv. I stedet kan du vaske det lakerede trægulv med en natursæbe, som indeholder samme pigmentering som træet, for at give det ekstra liv. Så har du eksempelvis et hvidolieret trægulv, kan du bruge en hvidpigmenteret natursæbe til at fremme den lyse farve i træet.

Når det kommer til rengøring af et trægulv, er det altid vigtigt at vurdere, om gulvet er fedtet eller tørt. Er det tørt, skal det plejes med sæbespåner, fordi netop sæbespåner tilfører trægulvet ekstra fedt og næring. Hvis dit trægulv derimod er fedtet, skal du vaske det med natursæbe. Mange tror desværre, at det kan være gavnligt at benytte universalrengøring til at fjerne fedt fra et trægulv. Men universalrengøring nedbryder alle former for fedt, og du risikerer derfor at nedbryde træets olie- eller sæbebehandling, altså træets beskyttelse. Det vil betyde, at træet nemmere udtørrer og revner. Derfor må du aldrig bruge universalrengøring på dit trægulv.

Du bør altid vaske dit trægulv med sæbespåner eller natursæbe ud fra følgende fremgangsmåde;

  1. Støvsug eller fej, så du er sikker på, at gulvet er fri for støv og snavs
  2. Bland sæbe og vand efter sæbeleverandørens anvisninger
  3. Fordel sæbevandet på trægulvet i et jævnt lag med gulvklud eller moppe
  4. Vask altid gulvet i samme retning som årene på træet
  5. Tør gulvet af for vand med en hårdt opvredet klud
  6. Forsøg at lade trægulvet tørre i fred, så du først går på det, når det er helt tørt

Vask af ekstra snavset gulv

Er dit trægulv meget snavset? Vi har opskriften på en ekstra grunding rengøring af trægulv lige her. Den er meget simpel og virker hver gang.

Det eneste, du skal gøre, er nemlig at bruge dobbelt dosering af sæbespåner, i forhold til hvad anvisningen foreslår. Herefter bruger du en hård børste til at skrubbe med. Når du skrubber, vil der ligge et lag af skum oven på dit trægulv – og netop dette skumlag er med til at trække snavs og skidt op af trægulvet.

Afslut med at vaske gulvet efter anvisningerne, og sørg altid for at tørre vand og skum af med en hårdt opvredet klud, indtil gulvet er helt fri for vand og sæbe.

Pleje til ridset eller skadet trægulv

I tilfælde af at dit trægulv har fået ridser og skader, kan du med fordel ligge et vådt stykke vat eller almindeligt sæbevand, der hvor træet er slået eller ridset. Vandet vil nemlig få træet til at rejse sig igen. Efter 5-10 minutter tørrer du det overskydende vand af og fortsætter med den almindelige rengøring af dit trægulv.