75 50 29 00

Skal du have lagt nye klinker på eksempelvis dit badeværelsesgulv, og vil du gerne gøre det selv, så er det vigtigt, at du er meget nøjagtig. Læs med og få et par gode råd til lægning af nye klinker

Noget af det du skal være særligt opmærksom på, når du går i gang med lægning af klinker, er at sikre, at der bliver et rigtigt hæld mod afløbet. Derudover skal fugerne, du laver i gulvet, passe sammen med fugerne i væggen, så du får et flot og ensartet resultat.

Vi har inddelt processen i tre trin, så du hurtigt kan få overblik over, hvordan du bedst muligt gør det selv, når der skal nye klinker på gulvet.

1. Sørg for at måle korrekt op

Først og fremmest er det vigtigt, at du har helt styr på, hvor stort området, du gerne vil lægge klinker på, er. Når du har fundet de rette klinker til gulvet, gælder det om at få styr på, hvordan klinkerne skal lægges i forhold til hinanden.

Markér placeringen af den første klinke, så du er sikker på, at den kommer til at ligge helt lige og passer med fugerne i væggen. På nogle klinker er der markeret, hvordan de skal vende, så du er sikker på, at alle klinker kommer til at vende den rigtige vej. Har du valgt nogle gulvklinker med et bestemt mønster, er det en stor hjælp for dig at kigge på markeringerne under klinkerne, så du er helt sikker på, at du får lagt mønstret korrekt på dit gulv.

2. Brug et vaterpas, når du lægger gulvklinkerne

Når du er klar til at gå i gang, skal du starte med at lægge fliseklæb på gulvet med den glatte side af tandspartlen og derefter trække med tænderne på tandspartlen. Hvis klinkerne er store, er det en god idé både at smøre fliseklæb på flisens bagside og på underlaget. Sørg for at trække i den ene retning på selve flisen og i den anden retning på gulvet.

Er det på dit badeværelse, du skal lægge klinker, er det især vigtigt, at du bruger et vaterpas til at tjekke, om faldet er tilpas mod gulvafløbet – både så vandet løber den rigtige vej, og du undgår små vandpytter rundt omkring på gulvet. Husk også at regne fugens bredde fra, når du måler op til lægning af gulvklinker.

3. Få en nøjagtig bredde mellem klinkerne

For at sikre, at du får et ensartet udtryk med samme bredde mellem alle klinkerne, er et flisekryds en rigtig god hjælp. Flisekrydset kan du placere mellem fliserne, så du har styr på fugebredden. Når du har lagt alle klinkerne på gulvet, og fliseklæberen er tørret, kan du gå i gang med at fuge. Her kan du bruge en fugeske til at fordele fugemørtlen på fugerne.

Efter at fugerne har sat sig, kan du fjerne rester af mørtel og fugeslør ved at vaske gulvet med rent vand og et svampebræt. Hvis der stadig er lidt fugeslør tilbage bagefter, kan du tørre det af med en tør bomuldsklud.

Kan du godt lidt at arbejde på dine husprojekter selv, er lægning af klinker dermed en god gør det selv-opgave. Det vigtigste er blot, at du har styr på opmålingen og præcisionen, når du lægger nye klinker på badeværelset, i bryggerset eller et andet sted i huset.