75 50 29 00

Gulv i fliser og klinker er en populær løsning, der egner sig til alle former for rum og erhverv – lige fra private stuer til svømmehaller og lufthavne. Med et klinkegulv har du mulighed for at designe en personlig løsning med et æstetisk og luksuriøst udtryk. Samtidig er et klinkegulv en fleksibel løsning, hvor en enkelt klinke kan skiftes, hvis uheldet er ude.

Et klinkegulv er enormt slidstærkt, det er nemt at holde rent og har derfor en lang levetid. Dog kræver et klinkegulv den rette pleje for at holde sig flot ud i fremtiden. Du har måske allerede et klinkegulv? Eller er på udkig efter en ny gulvløsning til erhverv? Klinker og fliser er en elegant og praktisk løsning, som er nemt at rengøre og vedligeholde.

Vi har samlet 5 gode råd til rengøring og pleje af dit klinkegulv, så du sikrer dig et flot og velholdt klinkegulv mange år frem.

1) Hvilken type fliser og klinker har du?

Inden du går i gang med rengøring af dine klinker, er det vigtigt, at du ved, hvilken type klinker du har med at gøre. Det er nemlig afgørende for at vælge den rette rengøringsmetode.

Glaserede klinker kan for eksempel vaskes i almindeligt universalrengøringsmiddel og tåler alle afkalkningsmidler. Hvorimod uglaserede klinker skal rengøres i brun sæbe.

Har du natur- eller marmorklinker, må du ikke bruge afkalkningsmiddel eller rengøringsmidler med syre. Syren opløser klinkernes naturlige indhold af kalk og gør overfladen ru og ujævn. Her skal du i stedet bruge opvaskemiddel (tjek at det er uden syre), kokossæbe eller brun sæbe.

2) Ugentlig rutine rengøring

Når du kender din type klinker, kan du nemt holde dem vedlige med en ugentlig rengøring. Start altid med at støvsuge dine klinker. Derefter kan du med fordel tørre dem efter med en tør klud.

Bland herefter det rette rengøringsmiddel med 5l. vand og vask grundigt over det hele. Til sidst tørrer du fliserne af med en tør og ren mobbe, indtil der ikke ligger noget vand tilbage på fliserne. Vær opmærksom på altid at bruge handsker, når du har med rengøringsmidler at gøre. Hvad end du bruger brun sæbe eller syreholdige rengøringsartikler, kan direkte kontakt med huden lede til irritation.

Er dine fliser blevet matte, kan du give dem et lag bivoks med en blød svamp, når de er helt tørre. Bivoks beskytter og opfrisker dine fliser.

3) Til kamp mod kalk

Hvad end du har mørke eller lyse klinker, kan det være nødvendigt at rengøre dem for kalk engang imellem. Igen skal du være opmærksom på, hvilken type rengøring dine klinker kan tåle.
Har du glaserede fliser, kan du roligt bruge diverse former for kalk fjerner, når du vil kalken til livs. Mange rengøringsmidler, der er specialdesignet til at fjerne kalk, er desinficerende og indeholder klor. Disse produkter fjerner nemt kalk, men de er dårlige for både miljøet og dit indeklima.

Du kan selv lave blandinger, der fjerner kalken lige så nemt. Du kan for eksempel rengøre dine klinker for kalk med eddike, ved at bruge denne blanding: vand, 2 dl. opvaskemiddel og ¼ dl. eddikesyre eller 2 spsk. citronsyre.

Har du uglaserede klinker eller klinker i natursten, kan du købe afkalkningsprodukter speciallavet til denne type klinker. Produkter, som for eksempel alkalisk afkalker, kan bruges til både natursten og uglaserede fliser.

4) Rengøring af fuger

Du kan ofte nemt rengøre dine fuger og give dem nyt liv ved en helt almindelig rengøring med for eksempel universalrengøringsmiddel, brunsæbe, kokossæbe eller sæbespåner. Bagefter kan du gøre fugerne rene med en blanding af eddike og vand. Blandingsforholdet er 1:4. Slut af med at tørre dine fuger af med en våd klud.

Vær opmærksom på, at mørtelfuger ikke kan tåle syreholdige rengøringsmidler.

Har dine fuger sorte pletter, er de blevet ramt af skimmelsvamp. Her skal du i gang med lidt skrappere midler så som Rodalon, Protox eller Hysan. Disse midler er svampedræbende infektionsmidler og er meget hårde mod miljøet. Læs derfor på brugsanvisningen, hvordan du bedst muligt skåner miljøet ved brug.

Vi anbefaler, at du holder dig væk fra klor, da det er dårligt for dit indeklima.

5) Professionel rengøring og pleje

Pleje og rengøring af dine klinker er vigtigt for at sikre, at de fremstår flotte og forbliver i bedst mulig stand. Er du i tvivl om, hvilken type klinker du har? Har du ikke mod på selv at kaste dig ud i rengøringen? Eller vil du bare sikre dig det flottest mulige resultat? Hos A10 har vi mange års erfaring med montering, reparation, rengøring og pleje af alle former for klinkegulve. Vi hjælper gerne med at rådgive dig omkring rengøring. Vi tilbyder også professionel rengøring af dine klinker og giver gerne et tilbud på dette, inden aftalen indgås.