75 50 29 00

Et sportsgulv skal kunne holde til mange timers daglig aktivitet samt sikre, at kroppen ikke bliver udsat for unødig belastning. Et godt sportsgulv er derfor både slidstærkt og stødabsorberende, så risikoen for sportsskader formindskes blandt idrætsudøverne. Men hvordan udvælger du den rette sportsgulvsopbygning, der dækker dine krav og behov? Vi har her opstillet de tre mest udbredte indendørs sportsgulvtyper og deres respektive funktioner og kvaliteter, så du kan foretage et informeret valg, når du beslutter dig for et sportsgulv – uanset om du er på udkig efter et sportsgulv til små gymnastiksale eller de helt store sportsarenaer.

Punktelastisk og gummi sportsgulv

En punktelastisk konstruktion som sportsgulv indebærer en blød belægning, der giver efter under belastningspunktet. Eksempler på et punktelastisk gulv er bløde belægninger som omnisports-, vinyl- og gummigulv på hårdt underlag såsom beton. Fordelene ved sådan et sportsgulv er dets yderst komfortable og bløde kvalitet, der gør det ideelt for især små børn. En punktelastisk løsning kan dog være for blød for personer over 50 kg, og derved hæmme den fysiske aktivitet. Vi anbefaler derfor punktelastiske og gummi sportsgulve til mindre haller, aktivitetsarenaer og børnehaver, hvor de små størrelser kan nyde godt af dets funktioner og kvaliteter.

Fladeelastisk sportsgulv

Den fladelastiske konstruktion består af et sportsgulv, hvor en større del af gulvet giver efter over for belastning. Sådan et overfladeelastisk sportsgulv består af et hårdt yderlag som træ eller krydsfiner med vinyl eller linoleum lagt ovenpå et elastisk undergulv. Denne gulvkonstruktion er især velegnet til sportshaller og gymnastiksale, der bliver anvendt til boldsport som basketball og håndbold. Grunden til dette er, at disse sportsgrene kræver optimalt tilbagespring af bolden, hvilket et hårdt underlag imødekommer. Et fladeelastisk sportsgulv er således ideelt til boldspil på eliteniveau, hvor der bliver stillet høje krav til spillekvaliteten og et reduceret lydniveau. Derudover anbefales det udelukkende at benytte den fladeelastiske konstruktion til voksenbrug, da gulvet ikke giver tilstrækkeligt efter for personer under 50 kg.

Kombinationselastisk sportsgulv

Kombinerer du en punktelastisk overflade med en fladeelastisk underkonstruktion, får du et kombinationselastisk sportsgulv. Man kan fristes til at sige, at denne konstruktion sammensætter det bedste fra begge verdener, da den både giver en blød overflade til børn samt en optimal elasticitet, støddæmpning og lydabsorbering til voksne. Et kombinationselastisk sportsgulv er derfor ideelt til sportshaller og gymnastiksale, hvor alle slags idrætsformer og sportsgrene kan finde sted – især når det angår håndbold, basketball, volleyball og floorball på eliteniveau. Denne gulvkonstruktion giver således det absolut bedste og mest alsidige sportsgulv.

Skræddersy sportsgulvet til dit behov

Når du skal vælge sportsgulv, er det vigtigt at overveje, hvad der skal foregå i hallen samt hvilke typer idrætter og arrangementer, hallen skal anvendes til. Derudover kan et sportsgulv vurderes ud fra dets komfort, sikkerhed, holdbarhed, vedligeholdelse og belastning. Det kan derfor være en fordel at forhøre sig om sportsgulvenes kvaliteter og funktioner, så gulvet bliver tilpasset dine krav og behov. Eksempelvis tilbyder Tarkett skræddersyede sportsgulve, der tager udgangspunkt i dine behov, så gulvbelægningen bliver tilpasset lokalets anvendelse, hvad enten det angår skolens gymnastiksal, multifunktionshal eller sportshal til eliteudøvere. Derudover kan du finde transportable sportsgulve til midlertidige arrangementer, der bl.a. gør det muligt at forvandle en skøjtehal til en basketballarena på kun 2 ½ time. Et sportsgulv findes således i mange forskellige konstruktioner – det handler blot om at overveje hvilke kvaliteter, gulvet skal besidde, og derefter tilpasse konstruktionen dine behov.